Menu
Menu

Какво е хормонална хармония

Posted in Здраве и спорт on January 27, 2017

Какво е хормонална хармония и как най-добре да се грижим за тялото си, когато е под анаболна или катаболна фаза.
По-долу са посочени анаболните и катаболни хормони, както следва:
анаболни – тестостерон, хормон на растежа, инсулин, IGF-1;
катаболни – кортизол, кортизон, глюкагон, катемоламини.

Забележете, че хормоните на щитовидната жлеза могат да бъдат както анаболни, така и катаболни. Представете си метаболизма като един кантар от времето на дядо. Лостът ще се люлее от единия край до другия в зависимост от трансформацията на енергията. Умело балансиране на циклите ще увеличава размерите на мускулите ви.

хормонална хармония за бодибилдъри

5-те закона за анаболна фаза

Промяната на такива величини като продължителност и интензивност на тренировката, типове упражнения и други може да влияе както на нивото на анаболните, така и на нивото на катаболните хормони. Начинът на живот, отношението и добрата диета играят значителна роля в развитието на анаболното състояние. В основата на целия този разговор лежат петте правила за анаболизма – фундаментални инструменти, които използват професионалистите, за да изградят своите мускули. Сега ще ви посочим какво трябва да правите, за да активирате вашите анаболни реакции.

как да постигнем хормонална хармония

1. Позитивно мислене

Ако мислиш че можеш – ще го направиш. Това е състояние на духа и психиката. Всяка тренировка започва с положителна нагласа. С други думи следващия Мистър Олимпия не може да бъде пораженец. Последните излседвания са показали, че позитивната нагласа поддържа анаболното състояние, повишава нивото на хормона на растежа, намалява нивото на кортизола. Негативната нагласа води до обрания ефект. Успехът идва, когато кажеш „мога". Бъди позитивно настроен и ще бъдеш в анаболна фаза.

2. Начин на живот

Анаболния начин на живот се състои от здравоссловни навици. Излишно е да споменаваме, че дрогата, алкохолът и пушенето не са част от анаболния начин на живот. Ако искаш да реализираш своя анаболен потенциал трябва да си готов да се простиш с цигарите и други катаболни навици. Ако искаш да се присъединиш към анаболния стил на живот трябва да изградиш добри навици – яж правилно, тренирай правилно и живей правилно.

3. Тренировка и възстановяване

Манипулирайки с такива фактори като продължителност, интензивност и тип упражненията можем да постигнем забележителен анаболен резултат по отношение на релеф и сила на мускулите. Запомнете, че анаболизъм – това е сила, а не издръжливост. Ограничете броя на упражненията при всяка тренировка и ще получите по-голям отговор. Приемайте най-различни спортни стимуланти, хранителни добавки или дори анаболни стероиди. В същото време вдигането на по-големи тежести ще стимулира по-ефективно мускулите за растеж.

Но бъдете внимателни. Твърде много серии означава претоварване, а това е катаболизъм. Обърнете внимание на комбинирани упражнения като вдигане на щанга от лег, клек, раменни преси и мъртва тяга, при които са натоварени много мускули. Важно е да се помни, че претренирането може да бъде изключително катаболно, защото уморените мускули се разграждат много бързо.

Loading Facebook Comments ...