Menu
Menu

Как да обзаведем малката спалня

Posted in За дома on September 22, 2016

Спалнята е сред най-важните помещения в един дом. Много по-важна е от дневната и много по-съкровена от кухнята.
Спалнята е вашият храм, място за тотално отпускане и почивка, пространство, където да бъдете изцяло себе си – и изцяло посветени на себе си.

Но често в България спалнята се оказва и най-малката стая в дома. Ако и при вас е така, може би вече отдавна осъзнавате колко неприятно е това.
В стаята в дома, в която трябва да се чувствате най-комфортно, имате усещането, че сте притиснати, че сте незначителни, че сте затрупани.

Не бива да търпите това. Колкото и да е малка, вашата спалня може да се превърне в уютния оазис на дома, за който мечтаете. Трябва само да съставите план за обзавеждане на малката спалня, в който всяка мебел и всеки аксесоар имат своето място.

Тук ще ви дадем някои съвети за обзавеждане на малката спалня, с които да я накарате да „порасне“ и да я превърнете в истинска царица на дома – или поне в елегантна принцеса.

1. Подредете най-накрая малката си спалня
Разбира се, че се грижите спалнята ви да не бъде разхвърляна. Но това не означава непременно да бъде подредена. Може би просто си оправяте леглото, чистите редовно и не оставяте – поне не задълго – дрехи на пода. Всъщност бъркотията, липсата на логика и визия в обзавеждането за спалнята, фактът, че най-необходимото често не е на една ръка разстояние – а уж помещението е тясно – прави спалнята да изглежда по-малка, отколкото всъщност е.
За да се справите с този проблем, отделете време да помислите за пренареждане на мебелите и покупка на нови, по-подходящи за малката ви спалня мебели.
И най-важното – махнете излишните неща от вашата спалня! Нелепо е да задръствате и без това малката спалня с мебели, които не ползвате, дрехи, които не обличате всеки ден, нощни шкафчета, които са там просто, за да има нощни шкафчета в спалнята. Задължителните вещи за спалня в случая изобщо не са „задължителни“.

2. Обзаведете малката спалня с практични мебели
Бъдете безкомпромисни при следването на един принцип за обзавеждане на спалня – простота, носеща удобство. На практика дори и да не са твърде обемни, мебелите и аксесоарите със сложни декорации и форми ще стеснят малката ви спалня визуално. Тя ще изглежда претрупана и неуютна не въпреки украсата, а точно заради нея. Колкото по-малка е спалнята, толкова по-практично и семпло трябва да е нейното обзавеждане.

3. Използвайте големината и формата на мебелите, за да уголемите визуално малката спалня
Изберете по-малки и семпли мебели. Не купувайте извити мебели, защото те заемат повече място и изглеждат по-обемни. И заложете на визуалната илюзия. Всяко малко помещение, изглежда по-голямо, ако таванът му е висок. Затова обзаведете малката спалня с ниски и непретенциозни мебели.

4. Използвайте вградени мебели за малката спалня
Това е вариантът за обзавеждане на малка спалня, който пести най-много място и отваря максимално пространство.

5. Наблегнете на свежи цветове и повече осветление в малката спалня
Ако Вашата спалня „грее“, няма да ви се струва толкова малка. Избягвайте тъмните цветове, за да не се чувствате като в пещера. Спрете се на светли, меки, пастелни тонове. Сложете повече източници на светлина в различните кътчета на спалнята - вградено осветление зад корниза, лампа в шкафчето до леглото, вградена лампа над гардероба, която да придава леко загадъчна атмосфера.

6. Създайте си удобства в малката спалня
Компенсирайте скромния размер на спалнята с повече комфорт. Изберете легло с подходящ размер, така че да поберете и едно удобно фотьойлче например. А защо не и масичка за четене или пиене на кафе.

Не мислете за малката спалня, като за компромис. Изберете обзавеждане, с което, ако не в царицата, да я превърнете в принцесата на дома.

Loading Facebook Comments ...