Menu
Menu

Как да различа ортопедичен от анатомичен матрак?

Posted in За дома on July 28, 2016

Кой матрак е ортопедичен и кой – анатомичен? Това е чест въпрос, преди покупка на матрак. Особено за хора с болки в гърба, които страдат от схващания и неспокоен сън.

Истината е, че този въпрос е леко подвеждащ. Той създава впечатление, че се правят специални ортопедични матраци, които са коренно различни от анатомичните и преследват специфични и дори чисто медицински ефекти. Но според доста експерти и потребители, това е по-скоро рекламен трик.

По-точно е да се каже, че съответният модел матраци има ортопедичен ефект върху конкретен човек. Ортопедичен ефект ще рече, че лежането върху конкретния модел матрак облекчава болки в гърба и предотвратява схващания, при хора с проблеми в гърба.

Тъкмо за тези хора, разглежданият модел матраци може да е ортопедичен. Но за да се установи това, матракът трябва да бъде изпробван.

Какво трябва да усетите, когато пробвате един матрак, за да разберете дали той ще има ортопедичен ефект за вас?

Обикновено понятието ”ортопедичен матрак” се използва за матрак, който е по-твърд. Причината за това е, че повечето проблеми с гърба се изострят, заради изкривявания по време на сън, което налага да се спи на по-твърд матрак.

По-твърдият матрак – който някои наричат ортопедичен - подпира здраво гръбнака, като намалява степента на увисване и подпомага отпускането на ставите. По този начин матракът помага по време на сън да заемете поза, при която гръбнакът ви приема естествената си S-образна форма. Ортопедичният ефект от матрака се изразява в това, че когато се поддържа тази форма се намалява напрежението между прешлените на гръбначния стълб.

Което по естествен път води до пълноценен сън и намаляване или дори премахване на болките в гърба.

Този ефект не е основна цел за матрак, който наричаме анатомичен. При спане върху анатомичен матрак акцентът пада върху усещането за мекота и отпускащо потъване.

Анатомичният матрак е направен от по-меки материали, обикновено е пълен с мемори пяна и спането на него е като спане върху облак. Матракът бързо приема формата на тялото и променя точките на натиск, според заеманите пози и извивките по време на сън. Това води до пълно отпускане на мускулатурата и подобряване на кръвообращението.

Повечето експерти не прибързват с квалификациите „анатомичен матрак” и „ортопедичен матрак”. И отбягват да отговарят еднозначно и категорично на въпроса „Как да различа ортопедичен от анатомичен матрак?”. Те съветват всеки матрак да се пробва и да се установи дали той има ортопедичен ефект или просто е мек и позволява да се отпускате максимално във всякакви пози. Съгласно тази логика, правилната стратегия за избор на матрак се изразява в изпълнение на 5 стъпки:

1. Анализирайте качеството на съня си и специфичните нужди на тялото си

2. Уточнете размер на матрака, който ще ви позволява да заемате най-удобните пози

3. Определете бюджет

4. Вижте гаранционните условия на разглежданите матраци

5. Прегледайте внимателно описанията за твърдост на матраците

6. Изберете няколко модела матраци и ги пробвайте

Пробването на мострени матраци е най-добрият начин да разберете дали един матрак за Вас е просто анатомичен, или ще има ортопедичен ефект и ще ви донесе облекчение в гърба.

Това е. Не се подвеждайте по претенциозни описания и търговски обещания, а се запознайте с конкретните характеристики на конкретните модели матраци и тествайте дали тези характеристики ви пасват.

Само така инвестицията в нов матрак, ще се превърне в инвестиция в качествен сън.

Loading Facebook Comments ...