Menu
Menu

Търсим търговец на ноутбук Acer с много опит

Posted in Технологии on October 25, 2013

Една история, която показва истината как се интервюират и назначават кандидати за работа. Действието се развива в доста известна фирма за продажба на лаптопи онлайн.

Интервюиращ (И): И така, вие се смятате за търговец на лаптопи?
Кандинат (К): Точно така, с това се занимавам отдавна.

И - От колко време се занимавате с тази дейност?
К - От близо петнадесет години.

И - Това е чудесно. Ако нямате против ще ви задам няколко технически въпроса, за да преценя доколко ще се впишете в нашия екип.
К - Да, разбира се.

И - Искам да ви кажа, че фирмата ни е специализирана в продажбата на голямо количество notebook Acer. Случвало ли ви е се да продавате ноутбуци с марка Acer?
К - Разбира се, все пак съм търговец с доста опит, аз продавам всякакви лаптопи, дори и с марката Ейсър.

И - Да, разбирам, но не можете ли да ми кажете какъв опит имате именно с тази марка ноутбук устройства? Поне приблизително…
К - Нямам си на идея. От момента в който почнах работа имам стотици хиляди продажби и изобщо не ме интересува коя марка лаптопи продавам. Но щом ме питате приблизително, може би 50 000…

И - Хммм 50 000 с марка Ейсър? Общо взето си търсим човек с по-богат опит с тавйнската марка Acer, но позволете ми да ви задам още няколко въпроса.
К - Добре, но да знаете – лаптопа си е лаптоп. По-голямо значение има моделът и техническите харастеристики.

И - Да, разбира се. Какво ще кажете за Windows 8.1?
К - А какво за него?

И - Много ли notebook устройства сте продаи с тази версия?
К - Разбира се, Windows XP, 7, 8, отскоро и новият 8.1, също така и с Linux, MacOS, дори и DoS, всичко за което се сетите. Аз продавам лаптопи със и без операционна система, а после хората дали си ги преинтсталират не ме интересува…

И - Добре, но колко години сте работили конкретно с Windows 8.1?
К - Как по дяволите да знам? Мислите ли, че съм длъжен да броя всеки лаптоп с инсталиран Windows 8.1?

И - Ако е възможно, поне приблизително?
К - Добре приблизително съм продал около 10 ноутбука с Windows 8.1, но все пак не забравяйте, че той излезна преди броени дни…

И - Но все пак, не се смятате за Уиндоус 8.1 факир?
К - Ама защо да съм? Аз все пак продавам лаптопи, работя с всякакви марки, модели, видове операционни системи, разбира се различните марки имат своите технологични разлики, но според мен ако човек е добър търговец, може да продаде почти всеки notebook…

И - Прав сте, но все пак ние предлагаме предимно лапопи с Windows 8 и 8.1. Това добре ли е за вас?
К - Като цяло Windows 8 е прекрасен! А новата му версия е още по-добра и успешна. Така че, ще продавам каквото пожелаете, дори е Ейпълския MacBook с MacOS – все пак съм продавач-консултант на мобилни устройства.

И - Какво ще ми споделите за светлите на цвят лаптопи Acer?
К - А какво за тях?

И - Преди време имахме във фирмата ни няколко търговеца, които продаваха notebook с марка Acer, но после случайно се разбра, че те не са били търговци на Acer notebook със светли цветове. Кажете ми, вие претежавате ли опит с тях?
К - Имам малко. Предполагам че за автобиографията ми щеше да е по-добре, ако имах повече опит със светли на цвят Acer лаптопи.

И - Добре, да преминем към останалите въпроси от списъка.
К - Да, разбира се.

И - И така, последният ми въпрос към Вас днес. Ние използваме дискети за инсталиране на операционната система. Вие използвате ли дискети, става въпрос за онези 3.5 инчовите?
К - (пребледнявайки) Чувал съм че някои продавач-консултанти ползват дискети, за да инсталират операционната система. Това ми се струва доста старомодно, и да ви кажа честно, много по-бързо и лесно става чрез DVD диск. Дори с Usb флашка става по-лесно. Предполагам, че ако ползвам дискета инсталирането ще стане твърде бавно и мъчително, освен това могат да възникнат грешки. Причината е, че дискетите са прекалено малки по обем – сам знаете, те са малко над 1,4 мегабайта, а инсталационния пакет на Уиндоус е няколко гигабайта.

И - Да, но няколко други конкурентни фирми също използват дискети. Или искате да кажете че дискетите не работят?
К - Не, не казвам че не работят. Само казвам, че DVD дисковете са по-добри за целта.

И - Нашите продавач-консултанти и администратори започнаха да използват дискети и на тях им хареса. Освен това е по-евтино, а и имаме големи количества на склад, които нямаме какво да правим…
К - Не споря с Вас. Аз инсталирам операционни системи по цял ден и съм се убедил, че с DVD e… Ох, добре чуйте ме. Тази работа ми е нужна, така че съм готов да ползвам дискети, ако вие го искате…

И - Добре, имаме още няколко интервюта днес, ще ви се обадим, като вземем решение.
К - Благодаря за отделеното време, беше ми приятно

СЛЕД ДВА ДНИ
По телефона:

И - Ало?
К - Здравейте, вчера бях на интервю при Вас. Спомняте ли си? Аз съм търговеца на лаптопи Acer, светлите на цвят…, които се инсталират с дискети… Искам да знам дали сте взели окончателно решение?

И - Здравейте, спомням си разбира се. Да, след всички интервюта вчера размислихме и взехме решение. Като цяло много ни хареса Вашия опит, но решихме да наемем за търговец на лаптопи Acer, някой който повече е продавал от светлите на цвят.
К - Наистина ли? Не сте ме назначили на позицията, защото нямам достатъчно опит със светли на цвят ноутбук устройства Acer?

И - Ами да, но има и още нещо важно. Направихме избора си и се спряхме на другия кандидат, понеже той ни поиска много по-малко пари.
К - Стига бе! Сериозно ли говорите? Кажете ми колко опит има той?

И - Добре де, той не е съвсем търговец на лаптопи. Всъщност той е продавал книги. Но все пак е продавал много книги със светли корици на тема инсталация на Windows 8.

Изводът си направете сами 🙂 Източник http://about.me/acernotebook

Loading Facebook Comments ...