Menu
Menu

Социални мрежи за мултимедия

Posted in Социални мрежи on November 10, 2013

Всяка социална мрежа представлява съвкупност от отделни възли – най-вече отделни индивиди, групи или организации. Това, което ги свързва помежду им са общи идеи, възгледи, цели, дружба, възраст и други общи за тях особености. Терминът социална мрежа отдавна съществува в историята, въпреки че за повечето от нас стана известен покрай MySpace и след това Facebook. В основите на социалната мрежа са залегнали човешките взаимоотношения и връзките между тях, връзки от различен и комплексен характер.

Самото понятие съществува още от дълбоко минало. Елементарна и естествена връзка между хората, освен родствената, е била разменната. Неизменна част от човешкият живот е бил съсредоточен около този тип отношения – „аз ти давам, ти ми даваш”. По този начин те са подсигурявали оцеляването си и са получавали взаимна изгода. От гледна точка на размяната връзките помежду им са били реципрочни, всичко е било строго установено. В по-сетнешните времена, на базата на принципа на размяната, връзките между индивидите постепенно се усложняват и започват да придобиват съвременният си вид.

В съвременният свят основите на социалните мрежи са многобройни – всяка отделна институция сама по себе си е вид социална мрежа. Най-простото обяснение за това е, че тя е изградена от хора със подобни интереси, обединени от общи или сходни цели и занимаващи се с една и съща дейност. Ако разсъждаваме по-задълбочено в този случай също може да се говори за размяна – продукт на размяна са познанията, а обменът им е реален, налице е посока и траектория.
За да наречем един обект като социална мрежа, има още един елемент: информацията. Във всяка социална мрежа се разменя информация, която е значима за участниците. Тази информация може да бъде както лична, също така и обща в зависимост от типа на тази социална мрежа и нейният характер. Тя създава фундамент за контакти между хората и задълбочава техните общи интереси. Тук също налице е размяна, а продуктът на тази размяна е невеществен.

Ако направим справка в интернет и ползваме например Гугъл, за да открием информация по темата „социална мрежа”, върнатите резултати, които намираме са любопитни и разнообразни, което само по себе си доказва, че понятието е доста обширно по своето значение.

Видовете социални мрежи могат да бъдат групирани според различни категории: възраст на участниците, тематика, дейности или интереси свързващи потребителите, посещаемост и т.н. Един много полезен инструмент, който открих наскоро е сайтът http://social-networking.findthebest.com/. Чрез този онлайн тул може да сравнявате и филтрирате на социалните мрежи по доста критерия, докато откриете подходящата. Това е много ценно, освен за хората, които търсят общности в които да участват, така и за маркетингови специалисти, търсещи таргетирана аудитория и контакти.

Днес ще поговорим за видовете социални мрежи, специализирани за мултимедия:

Непрофилирани социални мрежи

В тях също може да публикувате мултимедия: видео, снимки, музика:
https://myspace.com/
http://vk.com - В контакте e руска социална мрежа с милиони последователи
https://www.facebook.com/
https://twitter.com/
https://www.tumblr.com
http://www.so.cl/
https://plus.google.com/
Между другото и аз си създадох профил ВКонтакте на тема "Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?" и регистрирах моя блог acer-pacer.com тук: http://vk.com/acerpacer

Споделяне на видео

Това са платформи, в които участниците имат възможност да ъплоудват и споделят видео клипове с другите потребители, да коментират, харесват и гласуват. Повечето платформи позволяват качване не само на музикални клипове, но и такива, които са направени в домашни условия, както и реклами, класации, забавни моменти, уловени с видео камера или телефон. На кратко, социалните медии за видеосподеляне позволяват ъплоуда на видео от всеки, а също така дават и свободен достъп за гледане на тези клипове от всички останалите потребители.

Безспорно най-популярната видео социална мрежа е YouTube.com. Но не и единствената популярна. Достойна конкуренция са:
http://www.dailymotion.com/
https://vimeo.com/
https://www.keek.com/
http://9gag.tv
http://vitaminl.tv/
https://vine.co/
http://www.metacafe.com/
http://www.veryfunnyads.com
http://www.hulu.com/
Да не забравим и българския http://vbox7.com/

Споделяне на аудио

Платформите за споделяна не аудио съдържание са дори повече от тези за видео. Може би най-познатите в България са http://www.last.fm и https://soundcloud.com/ и https://www.spotify.com
Социалните мрежи, специализирани за аудо са специализирани и общи като предлагат най-различни функционалности: ъплоуд на песни, тракове и композиции, споделяне и продажба на легална авторска музика, комуникация между групи и фенове, представяне на изгряващи звезди и инди групи. Но всички ги свързва едно - музиката и комуникацията.

Представяме ви един от най-обширните списъци с музикални социални мрежи:
http://www.vibrauto.com/
https://www.twitmusic.com/
http://8tracks.com/
http://www.flowd.com/
https://mog.com/
http://www.gogoyoko.com/welcome
http://www.smule.com/
http://www.internetdj.com/
http://www.buzznet.com
http://www.mintmusic.com/
http://www.songdew.com/
http://www.beat100.com/
http://www.anewbandaday.com/
http://www.maestro.fm/
http://www.meemix.com/
http://www.worldsings.com/
https://www.blissic.com/
http://immitter.com/

Споделяне на изображения, снимки и албуми

http://www.pinterest.com/
http://instagram.com/
http://www.flickr.com/
http://www.picasaweb.google.com/‎
И българската алтернатива на Pinterest в лицето на http://focus.bg/

Списъкът ще се допълва... и от вас. Ако сме пропуснали някое интересно място и социална мрежа, може да го споделите като коментар.

Loading Facebook Comments ...