Menu
Menu

Особености на СПА почивките в България

Posted in Пътуване и туризъм on September 24, 2016

Лековитото действие на минералната вода и извори е било познато по нашите земи още от древни времена. Първите известни данни за това датират още от времето на траките. Малко са местата по света, където може да се намери такова разнообразие от възможности за СПА почивки и балнеологичен туризъм както във Велинград.


България притежава голямо изобилие и разнообразие на термални минерални води и лечебни калонаходища. Известни са повече от 1600 извора, с общ капацитет от над 4000 литра в секунда. Преобладаващите води са с ниска минерализация– 67%, тези с високо минерално съдържание са 14%, а останалите са естествено газирани – 18%.

Добри минерални извори се срещат във всички райони на страната. Някои от по-известните са: Велинград, Наречен, Шипково, Овча Купел, Вонеща вода, Сапаревя баня и др. Изворът с най-високата температура е Сапарева Баня (103ºС), който е и единственият действащ гейзер на територията на Европа. Други известни термални извори се намират в Стара Планина, Софийска област и Средногорието и по поречието на р. Струма и р. Места.

В България най-разпространени са азотните термални води – открити в изворите около Сапарева Баня, Момин Проход, Наречен, Симитли и др. Водите в Сливенски минерални бани, Стефан Караджово и Михалково са богати на въглеродни киселини. Водите около София са богати на сероводород. Половината от термалните извори в България са с повишена радиоактивност, с нива по-високи от 15 eman/l. С най-висока радиоактивност са изворите в Наречен (1300 eman/l) и Момина Баня (560 eman/l).

Климатът в страната е изключително благоприятен за СПА през цялото време на годината, за разлика от доста от традиционните дестинации за такъв тип туризъм в Западна Европа. Средно годишно, слънчевите дни са 20%, което е повече от страните в Северна, Северозападна и Централна Европа. Облачните дни на българското черноморско крайбрежие са около 30% по малко отколкото на брега Атлантическо крайбрежие и в някои части на Средиземно море, а през пролетните и летните месеци, нивото на валежите в България е по-ниско отколкото в повечето части на Европа.

Минералните извори, разположени в южната част на страната са повлияни от средиземноморският климат. Други извори се намират в планинските райони с иглолистна растителност, а също така и по-крайбрежието на Черно море. Всичко това в съчетание с голямото разнообразие от билки, флора и фауна, използвани за арома и фитотерапия, предоставя възможности за целогодишно лечение и профилактика на редица заболявания, като също така създава и прекрасни условия за отдих.

Освен красивата природа, в България има добре подготвен хотелски персонал и добри условия за настаняване, разнообразни програми и услуги – иглотерапия, ароматерапия, масажи, лечебни упражнения, акупунктура, програми за отслабване, калолечение, соларуим и др.

Повечето spa хотели са се специализирали и предлагат пълния набор от услуги за релакс, но има няколко хотела, които се отличават с най-добро обслужване и богат набор процедури.

СПА Клуб Бор, гр. Велинград е първият сертифициран хотел в България от Европейската Спа Асоциация, изцяло захранен с минерална вода.

Балнео хотел Свети Спас, гр. Велинград е другия от малкото комплекси в България, изцяло захранени с минерална вода.

Всички тези услуги могат да се комбинират с различни туристически програми, което позволява на посетителите да проучат и богатото културно наследство на България.

Автор: Йордан Кацаров

Loading Facebook Comments ...