Menu
Menu

Почивка в планината за Новогодишните празници

Posted in Пътуване и туризъм on October 2, 2016

Зимата е чудесен сезон за почивка сред природата, а когато това е комбинирано с празнуване на Коледа или посрещане на новата година, може наистина да съберете много чудесни спомени и емоции.

Не е задължително да сте запалени по зимните спортове и да пътувате до планината само, за да се катерите и спускате по заснежените писти. Зимните курорти са чудесно място за отпускаща и възстановяваща отпуска, приятна зимна ваканция с децата или романтично прекарване на новогодишните празници, далече от добре познатата обстановка на дома.

Все пак има няколко особено важни фактора, които трябва да имате предвид преди да прегледате оферти за декемврийските празници 2016 в зимните курорти Боровец, Пампорово, Банско, Разлог, Стара планина.

Най-важното нещо е да сте в добро здраве и физическо състояние. Студът и вятърът, които може би ще ви посрещнат високо в планината, може да се отразят негативно на вашето здраве, особено ако се чувствате болни, отпаднали или скоро сте се подлагали на диета.

Имайте предвид, че организмът през зимата има нужда от доста повече калории, в сравнение с летните месеци и е важно да го снабдявате с всички хранителни вещества, минерали и витамини, които са му необходими. Казано с други думи, наред с резервирането на хотел, обърнете специално внимание на ресторантите, както в самия хотел, така и в района. Вкусната храна и възможностите за забавление са едни от най-важните изисквания на туристите, без значение дали става въпрос за ваканция около Коледа и Нова година или за летните отпуски.

В зависимост от това дали искате да почивате активно, съчетавайки ваканционно разпускане със спорт, можете да се информирате за всички възможности за практикуване, както на зимни спортове, така и на фитнес, йога, тенис и плуване.
Ако сте амбицирани да вземете участие в преход в планината, трябва да сте убедени не само, че сте добре екипирани и в добра физическа кондиция, но и че имате желание и възможност да издържите до самия финал на прехода.

Разбира се, не по-малко важно е да съгласувате опита и възможностите си с това до колко сложен е терена и каква е продължителността на прехода.

Нека почивката ви в планината е по-скоро вълнуваща и незабравима, отколкото рискова и прекалено екстремна.
Особено приятно е чувството, да се приютите в топла хижа или уютен хотел, точно когато изведнъж нощта падне над планинското било и навсякъде около вас настане непрогледен мрак.

За хората, които не са свикнали с планината, това бързо и внезапно падане на нощта може да бъде доста странно и да стане причина за проблеми, особено ако сте закъснели да се приберете в хотела.

Винаги съобразявайте времето си с продължителността на светлата част на деня, не предприемайте поход сами и винаги търсете опитен водач, който не само познава местността, но и е достатъчно подготвен, за да ви помогне във всяка една ситуация.

Оказва се, че да резервирате хотел на планина е най-лесната задача. Важното е да превърнете пътуването към дестинации за декемврийските празници в незабравим и много хубав спомен. Може да потърсите своята незабравима оферта за идващите Новогодишни празници в един от най-големите каталози onfire.bg в тази категория: https://www.onfire.bg/bg/offers/category/141/Nova-Godina-141.html

За целта, от съществено значение е да уважавате природата, да се съобразявате с нея и да не надценявате своите способности. В противен случай, вероятността да не си изкарате толкова забавно, колкото ви се иска е голяма.

В планината през зимата съществува доста сериозен риск от измръзване, затова бъдете винаги топло облечени и не прекарвайте дълго време в неподвижно състояние.

Прогнозата за времето е важна и не бива да се подценява. Същото се отнася и за съветите на планинските спасители и опитните планинари, които знаят какви рискове крие зимната планина, особено за неподготвени и неопитни туристи.

И така, вижте колко лесно може да бъде. Съберете се с приятели и обсъдете къде и кога имате възможност да посрещнете Новогодишните празници, стягайте куфарите и потегляйте.

Loading Facebook Comments ...