Menu
Menu

Банско ски и култура

Posted in Пътуване и туризъм on January 30, 2018

Разнообразете зимната си ваканция и посетете един от най-красивите и търсени ски курорти в България – Банско.

Разположен в Югозападна България на около 920 м надморска височина, Банско очарова с неземно красиви природни гледки и исторически обекти, които всеки от нас трябва да посети поне веднъж в живота си.

Ваканцията на това място е чудесна идея както за нас, така и за чуждестранните туристи, голяма част от които познават много добре дестинацията и редовно почиват именно тук.
Ако Банско ски е една от първите асоциации, които имате, можете да бъдете сигурни, че тук ще ви се отдаде възможност за практикуване на любимите зимни спортове. Климатът е мек и снегът се задържа поне няколко месеца.

Още през декември почитателите на зимните спортове бързат да резервират стаи в хотелите, за да присъстват на празниците, свързани с откриването на ски сезона.
Ако се окажете в Банско малко по-рано, през месец ноември, можете да посетите фестивала на филмите, посветени на планината, който се провежда тук. Той е с международно участие и събира киномани, планинари и културни дейци от цял свят.

Особено колоритен е друг фестивал, който предлага зрелищни костюми и впечатляващо шоу, представящо родните ни традиции. Става въпрос за Традиционни кукерски фестивал в Банско.
Веднъж попаднали сред внушителните костюмирани мъже и потопили се в атмосферата на кукерските шествия, можете напълно да забравите за всичко останало и да се пренесете в един наистина напълно различен и вълшебен свят.

Фестивалът представлява интерес за хората, проучващи историята на района, вярванията и традициите на местните жители и особеностите на кукерския костюм в тази част на страната.
Друго място, което не бива да подминавате по време на престоя си в Банско без съмнение е къщата музей на Никола Вапцаров.

Дори и основната причина да сте тук да е Банско ски, по време на почивката между ски спусканията и можете да се докоснете до мястото, където е роден и живял този велик български поет.
На втория етаж на къщата можете да разгледате етнографска експозиция и предмети, носещи колорита на българските занаяти, впечатляващи с високо художествено и приложно майсторство.
За да завършим нашата мислена разходка в един от най-красивите райони на страната ни, ще припомним, че тук можете да се насладите на 75 км ски писти, луксозни и достъпни хотели, вкусна Банска кухня, приготвена от истински майстори и не на последно място да обогатите културата и знанията си – нещо не по-малко важно за нашето себеусъвършенстване и по-качествен начин на живот.

Loading Facebook Comments ...